Nye finansieringsmuligheter for det europeiske chipsøkosystemet
The European Chips Act vil åpne for enestående finansiering for å støtte halvledersektoren over hele Europa og være en viktig mulighet for oppstartsbedrifter, SMB-er, store foretak og forsknings- og teknologiorganisasjoner (RTO-er) som er aktive innen halvleder- og kvanteteknologi.
Om EUs Chips Act
På grunn av den nylige globale chipmangelen lanserte EU European Chips Act i september 2023. Denne lovgivningen vil mobilisere opptil 43 milliarder euro i offentlige og private investeringer frem til 2030 for å styrke Europas forskning, teknologi og industri innen halvledere.
Chips er nøkkelkomponenter i mange viktige verdikjeder i Europa (bilindustri, IKT, energi, biomedisin, osv.), og ved å øke konkurranseevnen og motstandsdyktigheten til EUs halvlederøkosystem, vil Chips Act også bidra til å oppnå den digitale og grønne omstillingen.
Implementert GJENNOM 3 HOVEDSØYLER
Hver hovedsøyle tar for seg en forskjellig utfordring som EUs halvlederøkosystem står overfor, og tilgangen til finansiering vil bli kanalisert gjennom Søyle I og II. Et bredt spekter av teknologisk modenhet (fra TRL 3 til 9) vil bli rettet mot hele verdikjeden for chips.
SØYLE I – FUNDING FOR R&I AND SMEs
Utlysninger knyttet til Søyle I forventes å åpne i 2. kvartal 2024 og vil bestå av to hovedinstrumenter:
1. Chips Joint Undertaking (JU)
Den forventede totale finansieringen er 11 milliarder euro. Dette vil omfatte forsknings- og innovasjonsaktiviteter (RIA), innovasjonsaktiviteter (IA) og koordinerings- og støtteaktiviteter (CSA). Konsortier bestående av forsknings- og teknologiorganisasjoner (RTO-er), SMB-er, store foretak (LEs) og universiteter kan søke.
2. Chips Fund
Et nytt instrument for blandet finansiering støttet av European Innovation Council (EIC) og European Investment Bank (EIB). Start-ups, scale-ups, SMB-er og små midcaps kan søke.
Støttede teknologier
Initiativet Chips for Europe vil dekke følgende tematiske utfordringer:
* Skybaserte virtuelle designplattformer
* Avansert prosessteknologi på 2 nm og under
* Skalert FD-SOI ned til 10 nm og under
* Heterogen systemintegrasjon
* Designbiblioteker for kvantechips
* Renrom og produksjonsanlegg for prototyping og produksjon av kvantechips
* Testing og validering av kvantechips.
SØYLE II – EC CERTIFICATIONS
Store foretak med høy operasjonell modenhet og planer om å bringe mikroelektronikkfabrikker i fronten av chipindustrien i EU kan søke.
Søyle II vil opprette en strømlinjeformet plattform for tilgang til investeringer for nye eller oppgraderte produksjonsanlegg, med mål om å øke motstandsdyktigheten til hele verdikjeden for chips i EU, støttet av statsstøttemekanismer. Slike anlegg må tilby en innovasjonsdimensjon som ennå ikke er til stede i EU.
For å motta støtte fra statsstøttemekanismer vil foretakene være pålagt å inneha en offisiell EU-sertifisering som «først-av-sitt-slag»-anlegg, under to mulige betegnelser:
* Integrated Production Facility (IPF): Vertikalt integrerte anlegg som er involvert i hele produksjonskjeden.
* Open EU Foundry (OEF): Anlegg som dedikerer deler av sin produksjonskapasitet til å produsere chips for "fabless"-selskaper (dvs. selskaper som kun fokuserer på chipdesign).
Statusen som IPF eller OEF gir også sertifiserte selskaper prioritert tilgang til pilotlinjene som er etablert under Søyle I.
UTFYLLENDE FINANSIERINGSMULIGHETER
Ikke gå glipp av andre EU-initiativ og finansieringsmuligheter som allerede er i gang innen chipsektoren.
Horizon Europe – Klynge 4: Digital, Industri og Romfart: Typene instrumenter er RIA og IA.
Budsjettet per prosjekt er på 4–33 millioner euro, og den teknologiske modenheten som er målet, spenner fra TRL 2 til 7. Temaer som dekkes:
* Pilotlinje(r) for 2D-materialbaserte enheter
* Kvantesansing og metrologi for markedspåtakelse
* Fotonikk
Utlysningen åpner 15. november 2023, og fristen er 19. mars 2024.
* Råmaterialinnkjøp
Utlysningen åpnet 19. september 2023, og fristen er 7. februar 2024.
IPCEI ME/CT (Viktig prosjekt av felles europeisk interesse innen mikroelektronikk og kommunikasjonsteknologi) ble lansert i juni 2023, og medlemsstatene vil gi opptil 8,1 milliarder euro i offentlig finansiering. Det forventes å utløse ytterligere 13,7 milliarder euro i private investeringer. Som en del av IPCEI ME/CT-økosystemet har 56 selskaper, inkludert SMB-er og oppstartsbedrifter, vært involvert så langt.