Få finansiering til innovative løsninger for sikkerhet og forsvar i Europa
Med et totalbudsjett på €8 milliarder sikrer European Defence Fund (EDF) finansiering til sikkerhets- og forsvarstiltak over hele Europa, i tråd med the Common Security and Defence Policy (CSDP), særlig the Capability Development Plan (CDP) og NATO-regelverk og prioriteringer der det er relevant.
Programmet har som mål å styrke forskning og utvikling på tvers av landegrenser, det vil si bygge partnerskap mellom EU-medlemmer, maksimere forsvarsutgiftene i EU, fremme konkurranseevne, innovasjon og banebrytende teknologier innen feltet, og til slutt styrke Europas motstandsdyktighet.

EU-kommisjonen har vedtatt arbeidsprogrammet for 2025 for EDF, og har satt av 1,065 milliarder euro for å støtte 33 utlysninger fordelt på 7 tematiske og 2 ikke-tematiske områder, i tillegg til tiltak for medisinske mottiltak innen forsvar. Initiativet har som mål å fremme kritiske forsvarsteknologier på tvers av alle militære domener – land, luft, sjø, rom og cyber – i tråd med EUs kapasitetsprioriteringer.
Programmet inkluderer også målrettet støtte til små og mellomstore bedrifter (SMB) og mellomstore børsnoterte selskaper (mid-caps) gjennom EU Defence Innovation Scheme (EUDIS), som skal styrke Europas industrielle konkurranseevne og fremme interoperabilitet.
EDF inkluderer EUDIS som et virkemiddel for å fremme inkluderende innovasjon innen forsvarssektoren for SMB-er, oppstartsbedrifter og ikke-tradisjonelle aktører i forsvarsindustrien. Det er satt av 225 milliarder euro til dette virkemiddelet.
De 33 kategoriene dekker temaer som:
-
Landbaserte militære kapasiteter
-
Romteknologier
-
Luftkampteknologier
-
Energieffektive løsninger for militære leirer
-
Cybersikkerhet
-
Maritim forsvarskapasitet
-
Kvanteteknologier
To av utlysningene gjelder ikke-tematiske tiltak for SMB-er og forskningsorganisasjoner:
-
"Ikke-tematiske forskningsaktiviteter fra SMB-er og forskningsorganisasjoner"
-
"Ikke-tematiske utviklingsaktiviteter fra SMB-er"
Les mer om de ulike utlysningene her
Hvem kan søke?
-
Et konsortium bestående av minst 3 medlemsland (eller Norge)
-
Mottakere og underleverandører må være lokalisert innenfor EU
-
De kan ikke være kontrollert av et tredjeland som ikke er assosiert, med mindre det gis unntak basert på godkjente garantier
Søknadsfrist
16. oktober 2025