Piqls seier med SME Grand Slam
Hvis du har den rette forretningsideen, kan du nå helt til topps! Piql, et norsk teknologiselskap, er blant de øverste 2% av Europas innovasjonsdrevne selskaper og har mottatt tilskudd fra de 3 største EU-finansieringsprogrammene. Dette er en fantastisk prestasjon, og bare noen få SME-er oppnår dette. Piql har mottatt nesten 2 millioner euro i finansiering fra Horizon 2020 for å nå sitt mål om å forme fremtidens digitale dataoppbevaring.
Selskapet ønsker å skalere opp, pilotere og kommersialisere det revolusjonerende og patenterende Piql System for ultrasikker lagring og langtidsbevaring av digital og analog data. Ved å kombinere innovativ forskning med godt testet teknologi har Piql utviklet en selv-dokumentert OAIS (Open Archival Information System) kompatibel løsning for digital bevaring.
"Vi er stolte over å være blant Europas øverste 2% av innovasjonsdrevne bedrifter. Vi vil sørge for at midlene blir brukt til fordel for våre kunder. Nordic Innovators hjalp oss i prosessen med å skrive søknaden og stilte kritiske spørsmål som gjorde at vi ytterligere skjerpet vår visjon," - Rune Bjerkestrand, grunnlegger og administrerende direktør i Piql
10 Spørsmål - PIQL HOLDER DATA LEVENDE
Piql holder på Nordic Innovators-rekorden og vi er derfor ivrige etter å lære mer fra grunnleggeren og administrerende direktør i selskapet, Rune Bjerkestrand.
1. Hva har vært drivkraften til selskapet?
"Før vi utviklet Piql Services, så vi bare dyre, risikable og kortsiktige digitale løsninger for å bevare data. Vi tenkte at det måtte finnes en bedre løsning, i det minste en langsiktig en. Vi var nødt til å tenke nytt og introdusere et paradigmeskifte i hvordan vi lagrer data i lange perioder. Som vi alle vet, blir verden stadig mer digital med en vekst på 40% per år. I tillegg ser vi kontinuerlige teknologiske oppgraderinger og hvor midlertidig naturen til digital informasjon er. Dette betyr at dataene ikke bare er i fare for å gå tapt, men vi risikerer også at autentisiteten blir kompromittert. Derfor er vår drivkraft å sikre fremtidig tilgang til dagens digitale data med lagringsteknologi som kan vedvare over tid."
2. Hva er de største utfordringene dere har møtt eller står overfor?
"Vi startet i 2002 med visjonen om å 'bygge bro mellom den digitale og analoge verdenen i filmindustrien.' Markedsmuligheten var at flere filmer ble filmet og produsert digitalt, samtidig som det fremdeles var kinoer som kun viste 35 mm analog film. Piqls ambisjoner virket kanskje litt overdrevne på den tiden, spesielt fra et land uten erfaring fra filmindustrien. Likevel klarte selskapet å revolusjonere måten filmindustrien trykket filmene sine på. Den digitale filmrekorderen Cinevator® trykket filmer opp til 100 ganger raskere enn konkurrentene. Vi hadde stor suksess og solgte teknologien vår fra Hollywood til Bollywood. På den tiden visste vi at stadig flere kinoer ble digitalisert, og behovet for Cinevator ville avta. I 2007 publiserte Academy of Motion Picture Arts and Sciences, kjent som Oscar-utdelingen, rapporten 'Digital Dilemma,' som tar opp utfordringer knyttet til å sikre langsiktig tilgang til det mest verdifulle innen filmindustrien: filmene. Rapporten konkluderte med at selv nylige Hollywood-produksjoner verdt hundrevis av millioner dollar snart kunne gå tapt for alltid, da gjeldende preserveringsteknologier ikke er i stand til å sikre fremtidig tilgang.
En ny forretningsmodell var nødvendig
Videre undersøkelse av denne problemstillingen gjorde det klart at trusselen om tap av data ikke var unik for filmindustrien; det samme gjelder alle bransjer og sektorer som inneholder verdifull digital informasjon, både i private og offentlige sektorer. En ny måte å bruke Piqls ekspertise på innen digital bildebehandling ble etablert; å sikre fremtidig tilgang til verdifull data ved å bruke fotosensitiv film som digitalt lagringsmedium. Derfor endret vi fokus for selskapet og fant en ny forretningsmodell. Utfordringene var da selvfølgelig å skaffe nok penger til å støtte all nødvendig FoU-aktivitet for å utvikle den nødvendige teknologien.
Etter mange års intensiv forskning, utvikling og søking etter finansiering for å forfølge Piqls visjon, var vi nesten klare til å gå inn i markedet med Piql Services. En av de største utfordringene var i midlertidig at vi ikke hadde penger til å kommersialisere tjenestene våre. Med finansiering fra Horizon 2020 SME-prosjektet og Fast Track to Innovation derimot ble det mulig."
3. Når oppdaget dere at EU-finansieringsprogrammene var et alternativ for å få offentlig støtte?
“Vi hadde vårt første Eurostars-prosjekt tilbake i 2009 da vi begynte utviklingen av kjerneteknologien for Piql Services. Så du kan si at EU-finansiering har vært viktig gjennom hele utviklingsfasen.”
4. Hvordan fikk dere høre om Nordic Innovators?
“Gjennom Innovasjon Norge. Vi hadde egentlig gitt opp ideen om at Piql skulle lykkes med SME Instrument Fase 2. Vi pleide alltid å skrive søknadene våre selv, men etter å ha prøvd fem ganger for SME Instrument Fase 2 uten suksess, innså vi at vi trengte profesjonell hjelp.”
5. Hvordan utgjorde Nordic Innovators en forskjell for prosjektet deres?
"Med et friskt perspektiv så Nordic Innovators på prosjektet vårt med nye øyne, stilte kritiske spørsmål og strukturerte søknaden på en ny måte. Konsulenten gjorde søknaden mer presis og enklere å presentere og forstå konseptet med teknologien vår."
6. Hva er Piqls konkurransefortrinn?
"Vi bruker en gammel teknologi til et nytt formål. Det handler ikke om å gjøre data enkelt tilgjengelig, men å sørge for at det varer lenge inn i fremtiden. De fleste andre lagringsteknologier svikter etter noen år. Ingen av dem kan vare lenger enn noen tiår. Tvert imot kan teknologien vår vare i hundrevis av år med dokumentert tilgjengelighet og pålitelighet. Videre løser den problemer som tidligere har vært utfordrende med data fanget på uleselige medier. Vi har bygget teknologien til å være helt selvstendig med instruksjoner synlige på filmen som beskriver manuell utvinning. Data som er lagret på denne måten er trygt og autentisk, som er viktige behov i en verden der teknologien utvikler seg så raskt og nye cyberrisikoer dukker opp hver dag."
7. Hvordan er forholdet deres til EU etter å ha vunnet "SME Grand Slam"?
"Vi er stolte av å få anerkjennelse fra EU for innovasjonen vår, og vi har et utmerket forhold til vår prosjektoffiser. Det er fantastisk å være en del av den europeiske innovasjonsråd-familien og å bli invitert til arrangementer og utstillinger der vi møter andre innovative selskaper og potensielle investorer. Denne finansieringen har åpnet en ny verden for oss!"
8. Hva er deres anbefalinger til andre SME-er som implementerer sitt EU-prosjekt?
“Vær praktisk og gjør det som er best for selskapet ditt. Husk også at all prosjektrapportering bør være til nytte for dere selv og ikke bare skrevet for å oppfylle EU-krav.”
9. Hvordan ser fremtiden for Piql ut?
“Vi gleder oss veldig til å starte pilottestingen i våre Horizon 2020-prosjekter, og vi har produsert ti nye piql-lesere som snart vil begynne sin verdensomspennende turné til kunder over hele verden. I det siste har vi gått inn i flere samarbeid for å bevare data, blant annet med "Riksarkivet" (Nasjonalt helsearkiv i Norge) for å levere det første digitale bevaringsprosjektet av sitt slag. Det spennende med dette prosjektet er implikasjonene det har for hvordan vi tenker og håndterer historiske helsedata globalt. Dette prosjektet vil tillate gjenbruk og maksimere nytten av disse dataene.”
Vi har også funnet nye måter å møte behovene til våre kunder med oppstrømstjenester, utvide klientbasen vår og hjelpe tidligere i dataoppbevarings- eller bevaringsreisen.
10. Hvis du skal gi ett råd til oppstartsbedrifter, hva ville det være?
Hvis du har en flott idé og vet at det er et marked for den, gi aldri opp å forfølge drømmen din!