EFREE-Green revolusjonerer frukt- og grønnsaksdyrking i Norge
I et uforutsigbart og kaldt klima som Norge er det vanskelig å dyrke grønnsaker og frukt året rundt, som fører til stor import fra fjerne strøk. Med ny teknologi som EFREE-Green utviklet av GreenCap Solutions introduseres løsninger for å dyrke grønnsaker og frukt lokalt, hele året, og klimanøytralt. Med Nordic Innovators mottok NIBIO og GreenCap Solutions prosjekt 12 millioner kroner fra Forskningsrådet.
Banebrytende veksthusteknologi for bærekraftig matproduksjon
Prosjektet ledet av Norges institutt for bioøkonomi, NIBIO, i samarbeid med GreenCap Solutions, gikk ut på å utvikle et patentert veksthussystem hvor det tilføres LED-lys og fanges solvarme, som fører til en firedoblet produksjon, en halvering av energiforbruk og en totaleliminering av bruk av fossilt brensel. Det integrerte Environmental Control System (ECS) kontrollerer forholdene i veksthuset på en mer effektiv måte enn noen gang før, som blant annet sørger for at all CO2 og lys innad i veksthuset blir utnyttet til fotosyntese. Eksperimenter med tomater viser at produksjonsøkningen lå på rundt 30-40 prosent, i tillegg til en generell høyere kvalitet. Denne banebrytende teknologien kan være løsningen på hvordan produsere lokalt i Norge året rundt, på en måte som en kostnadsredusert og avlaster miljøet i mange ledd i prosessen, fra produksjon til mat på bordet.
Samarbeid mellom forskning og næringsliv
Seniorkonsulent Marta Coma hjalp til med å tilpasse prosjektet og prosjektsøknaden til utlysningen «Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv”, under temaet “Landbasert mat, miljø og bioressurser”. Utlysningen var rettet blant annet mot prosjekter innen innovative produksjonssystemer, smart jordbruk og bærekraftige matsystemer. Prosjekter med blant annet aktivt samarbeid med en annen nasjonal forskningsinstitusjon og klare planer for internasjonalt samarbeid var prioriteringer i evalueringsprosessen, og dette prosjektet var blant dem som mottok det største mulige tilskuddet. Prosjektet var et såkalt kompetanse- og samarbeidsprosjekt, hvor flere sentrale aktører innen forskning og akademia, i tillegg til GreenCap Soloutions og NIBIO, var delaktig, som Universitet i Stavanger, NORSYS; og Wageningen University and Research, i tillegg til strategiske forretningspartnerkskap med OneCo, Lauvsnes Gartneri AS, Bom Group, Teal AS, Gartnerhallen SA, Norsk Gartnerforbund.
Prosjektet har vært aktivt siden 2023, og skal fortsette til og med 2026. Det foregår en kontinuerlig videreutvikle av teknologien for å finne måter å redusere kostnad og energiforbruk på. Målet sikter på at dette kan skape løsninger for å produsere mere og bedre grønnsaker og frukt lokalt på en kostnadseffektiv klimavennlig måte.